Home Contact

Werkkostenregeling.net

 

Oneigenlijk gebruik forfait en eindheffing

Ga naar






De nieuwe workshop
De werkkostenregeling 2015
2 sporen
Totaal vernieuwd en uitgebreid

Alles weten over de Werkkostenregeling? "De Werkkostenregeling 2015: 2 sporen". In de nieuwe workshops gaan we natuurlijk in op de veranderingen en verbeteringen die het ministerie van Financiën voorstelt. Ook aandacht voor "hoe verander ik de arbeidsvoorwaarden", "de onderbouwing van de vaste kostenvergoeding" en "hoe voer ik zelf een scan uit". De nieuwe workshops zijn geschikt voor personen die zich voor het eerst verdiepen in de werkkostenregeling maar door de nieuwe onderdelen ook prima als aanvulling op de workshops die in 2010, 2011,2012 en 2013 gehouden zijn. Lees hier meer over de workshops. Kijk voor meer informatie en de data op www.bdo.nl/alp.
.


 

Gebruik forfait en eindheffing voordelig?
Zolang beloningen binnen het forfait vallen is dat uiteraard financieel aantrekkelijker dan heffen. Maar soms pakt het forfait beter uit dan gewoon heffen, ook al is dan de 80% eindheffing verschuldigd. Zie ook de informatie bij Eindheffen of niet?

Dat is bijvoorbeeld het geval als de werknemer (deels) in het 52% valt met zijn loon. Het gebruteerde tarief bedraagt dan omgerekend € 108,4%, terwijl bij het toepassen van de eindheffing slechts 80% verschuldigd is.

Mag dat?

Kan een dga dus bijvoorbeeld zijn toptarief daardoor fors verlagen door loon in te ruilen voor eindheffingsbestanddelen? Nee, niet altijd.

 

In de wet is opgenomen dat onder het forfait en de eindheffing vallen:
"door de inhoudingsplichtige aan te wijzen vergoedingen en verstrekkingen, voor zover deze vergoedingen en verstrekkingen niet in belangrijke mate hoger zijn dan in voor het overige overeenkomstige omstandigheden gebruikelijk is."


In de Memorie van Toelichting staat bij het artikel staat het volgende:
"Daarbij geldt als voorwaarde dat de totale omvang van aangewezen vergoedingen en verstrekkingen niet in belangrijke mate mag afwijken van hetgeen in voor het overige overeenkomstige omstandigheden gebruikelijk is."

 

In een afzonderlijk document hebben wij de citaten van de staatssecretaris gedurende de parlementaire behandeling verzameld.


Samengevat komt het op het volgende neer. De omvang van de aangewezen vergoedingen mag niet dan 30% (= in belangrijke mate) afwijken van wat "gebruikelijk" is. Wat gebruikelijk is, weet niemand en hetgeen (on)gebruikelijk was, kan dat onder de werkkostenregeling niet meer zijn. De bewijslast dat iets meer dan 30% afwijkt van wat gebruikelijk is ligt bij de inspecteur.

 

Zie ook de vraag en antwoordenlijst van de Belastingdienst.