Home Contact

Werkkostenregeling.net

 

Ambulant?



Ga naar






De nieuwe workshop
De werkkostenregeling 2015
2 sporen
Totaal vernieuwd en uitgebreid

Alles weten over de Werkkostenregeling? "De Werkkostenregeling 2015: 2 sporen". In de nieuwe workshops gaan we natuurlijk in op de veranderingen en verbeteringen die het ministerie van Financiën voorstelt. Ook aandacht voor "hoe verander ik de arbeidsvoorwaarden", "de onderbouwing van de vaste kostenvergoeding" en "hoe voer ik zelf een scan uit". De nieuwe workshops zijn geschikt voor personen die zich voor het eerst verdiepen in de werkkostenregeling maar door de nieuwe onderdelen ook prima als aanvulling op de workshops die in 2010, 2011,2012 en 2013 gehouden zijn. Lees hier meer over de workshops. Kijk voor meer informatie en de data op www.bdo.nl/alp.
.


 

Ambulant?
Of een werknemer wel of niet ambulant is, is erg belangrijk. De werknemer die ambulant is, mag zijn verblijfkosten (kortweg: slapen, eten, drinken en vertier) onbelast vergoed krijgen. Uiteraard op de dagen dat hij ambulant is.

Maar wanneer is iemand ambulant? Dat is het geval als hij niet voldoet aan het zogenaamde 20-dagen criterium.

 

20 dagen criterium
Wanneer voldoet een werknemer aan het 20 dagen criterium en is een werknemer niet meer ambulant?
Dit is het geval als de werknemer doorgaans op ten minste 1 dag per week heen en weer reist tussen zijn woning en dezelfde arbeidsplaats en hij dat op meer dan 20 dagen doet.

Het 20 dagencriterium moet worden beoordeeld over de zogenoemde referentieperiode. Deze periode begint in de week waarin de werknemer voor het eerst naar de arbeidsplaats reist, en eindigt in de week waarin hij voor het laatst naar deze plaats reist. Bij incidentele onderbrekingen loopt de referentieperiode door. Bij lange onderbrekingen begint de referentieperiode opnieuw. Van een langdurige onderbreking is sprake als de werknemer niet naar dezelfde arbeidsplaats reist gedurende:

  • 2 of meer aaneensluitende weken, anders dan wegens verlof en/of ziekte, in een periode van 26 weken of minder
  • 3 of meer aaneensluitende weken, anders dan wegens verlof en/of ziekte, in een periode van meer dan 26 weken
  • 6 of meer aaneensluitende weken wegens verlof en/of ziekte.

Dit staat ook te lezen op de site van de Belastingdienst.

Echter op de vraag of huisvesting bij een betaald voetbal organisatie(BVO het hele jaar onbelast vergoed kan worden, antwoord de Belastingdienst het volgende:

"Nee, in beginsel valt een dergelijke vergoeding in de forfaitaire ruimte, of als dat niet het geval is, moet deze bij de speler belast worden. Om voor de gerichte vrijstelling in aanmerking te komen, moet het immers gaan om "tijdelijke" verblijfkosten. Daarvoor hanteert de Belastingdienst de zogenaamde 20-dagenregel. Als voorzienbaar is dat de werknemer (de speler) langer dan 20 dagen ergens gehuisvest zal worden op kosten van de BVO, is geen sprake van "tijdelijke"verblijfkosten."

 

De Belastingdienst bedoelt hier waarschijnlijk mee te zeggen dat als de BVO een Nederlandse speler huisvesting aanbiedt (al dan niet dubbele) deze huisvesting belast is. Dat heeft echter niets te maken met de 20-dagenregel, maar met het vervallen van de vrijstelling voor dubbele huisvesting. Dat geldt overigens niet voor uit het buitenland geworven werknemers. Daarvoor blijft de vrijstelling in tact.