Home Contact

Werkkostenregeling.net

 

FAQ BEDRIJFSFITNESS

Een van de vele slachtoffers van de Werkkostenregeling is bedrijfsfitness.
Of toch niet?
Hieronder de "oude" en de nieuwe regels.

Ga naar






De nieuwe workshop
De werkkostenregeling 2015
2 sporen
Totaal vernieuwd en uitgebreid

Alles weten over de Werkkostenregeling? "De Werkkostenregeling 2015: 2 sporen". In de nieuwe workshops gaan we natuurlijk in op de veranderingen en verbeteringen die het ministerie van Financiën voorstelt. Ook aandacht voor "hoe verander ik de arbeidsvoorwaarden", "de onderbouwing van de vaste kostenvergoeding" en "hoe voer ik zelf een scan uit". De nieuwe workshops zijn geschikt voor personen die zich voor het eerst verdiepen in de werkkostenregeling maar door de nieuwe onderdelen ook prima als aanvulling op de workshops die in 2010, 2011,2012 en 2013 gehouden zijn. Lees hier meer over de workshops. Kijk voor meer informatie en de data op www.bdo.nl/alp.
.


 

Oude regels

Onder bedrijfsfitness wordt verstaan de conditie- of krachttraining van werknemers die georganiseerd of geïnitieerd wordt door de werkgever en die plaatsvindt onder deskundig toezicht.

De verstrekking of vergoeding van bedrijfsfitness is onbelast als voldaan is aan de volgende voorwaarden:
1) De deelname staat open voor 90% of meer van alle werknemers of voor 90% of meer van alle werknemers met dezelfde arbeidsplaats.
2) Deze arbeidsplaats mag niet zijn gelegen in de woning van een van deze werknemers.
3) De bedrijfsfitness vindt plaats op 1 van de volgende 3 plaatsen:
a) in een vestiging van het bedrijf of instelling in een fitnesscentrum dat de werkgever voor alle werknemers heeft aangewezen In dit geval mag de werkgever voor de organisatie van de fitness een tussenpersoon inschakelen. Het is voldoende als de werkgever de fitnesslocatie aanwijst.

b) in vestigingen van 1 fitnessbedrijf waarmee de werkgever een overeenkomst heeft gesloten In dit geval is een contract met een tussenpersoon niet voldoende. De werkgever moet een overeenkomst sluiten met een fitnessbedrijf: een bedrijf dat de fitness zelf verzorgt.
Als de werkgever meer dan 1 vestiging heeft, gelden de 2 laatstgenoemde mogelijkheden per vestiging. De werkgever kan dus per vestiging een fitnesscentrum aanwijzen of een overeenkomst sluiten met 1 fitnessbedrijf op grond waarvan zijn werknemers kunnen fitnessen in elke vestiging van dat fitnessbedrijf.

Als de fitness niet aan deze voorwaarden voldoet, dan moet een vergoeding of verstrekking daarvan volgens de algemene regels voor loon in natura worden behandeld.

Let op! De vergoeding of verstrekking is belast, als alleen de grootaandeelhouder en zijn eventuele partner gebruikmaken van de bedrijfsfitness. Een grootaandeelhouder is iemand die, al dan niet samen met zijn partner en zijn bloed- of aanverwanten in de rechte lijn, direct of indirect aandeelhouder is voor minstens eenderde gedeelte van het geplaatste aandelenkapitaal.


Werkkostenregeling
Er geldt geen definitie meer voor bedrijfsfitness en ook gelden er geen bijzondere voorwaarden meer voor deelname aan de fitness.Ook niet voor dga's. Vergoedingen voor fitness vallen altijd in het algemeen forfait en wel tegen de factuurwaarde (de rekening van de fitnessorganisatie). Ook als de fitnessinstelling aanvullende faciliteiten biedt zoals sauna, zonnebank of kinderopvang.

Voor fitness (conditie en krachttraining onder des kundige leiding of toezicht) die de werkgever organiseert of laat organiseren op de werkplek geldt een uitzondering: de waarde wordt op nihil gewaardeerd.
De definitieve uitvoeringsregeling gepubliceerd in september 2010 stelt fitness op de werkplek echter geheel vrij (nihilwaardering) als werkplek gerelateerde voorziening.

Gaat het om fitness die een werknemer uitoefent in het kader van de uitoefening van zijn dienstbetrekking (brandweerman, duiker, militair) dan is deze vrijgesteld. Vindt de fitnees plaats als reïntegratieinstrument op voorschrift van de arbo-arts dan is deze ook vrijgesteld.