Home Contact

Werkkostenregeling.net

 

Cafetariaregelingen

Wat gebeurt er met cafetariaregelingen onder de nieuwe werkkostenregeling?
Verdwijnen die of blijven ze?

En wat te doen met bestaande cafetariaregelingen?.

Ga naar






De nieuwe workshop
De werkkostenregeling 2015
2 sporen
Totaal vernieuwd en uitgebreid

Alles weten over de Werkkostenregeling? "De Werkkostenregeling 2015: 2 sporen". In de nieuwe workshops gaan we natuurlijk in op de veranderingen en verbeteringen die het ministerie van Financiën voorstelt. Ook aandacht voor "hoe verander ik de arbeidsvoorwaarden", "de onderbouwing van de vaste kostenvergoeding" en "hoe voer ik zelf een scan uit". De nieuwe workshops zijn geschikt voor personen die zich voor het eerst verdiepen in de werkkostenregeling maar door de nieuwe onderdelen ook prima als aanvulling op de workshops die in 2010, 2011,2012 en 2013 gehouden zijn. Lees hier meer over de workshops. Kijk voor meer informatie en de data op www.bdo.nl/alp.
.


 

Oude regels
Een cafetariaregeling is een regeling waarbij de werknemer zelf kan bepalen hoe hij zijn loon geniet. Meestal houdt zo’n regeling in dat de werknemer belast loon ruilt voor onbelast loon. Hij kan bijvoorbeeld kiezen voor een beloning in natura, een vrije verstrekking of een vrije vergoeding in de plaats van loon in geld.

Voor de werknemer heeft een cafetariaregeling 2 voordelen:

  • Hij kan de arbeidsvoorwaarden beter afstemmen op zijn persoonlijke behoeften.
  • Hij kan beter gebruikmaken van de fiscale mogelijkheden.

Een nadeel kan zijn dat uitkeringen en verstrekkingen waarvan de hoogte wordt bepaald door het loon in geld, lager kunnen worden (hoeft niet). Bijvoorbeeld vakantiegeld en doorbetaald loon bij ziekte.

Maakt een werknemer gebruik van een cafetariaregeling, dan wijzigt zijn brutoloon. Deze wijziging moet de werkgever vastleggen in de arbeidsovereenkomst of in een aanvulling daarop.

Daarnaast gelden er nog bijzondere regels voor een cafetariaregelingen voor wat betreft de pensioenopbouw. Het loon van de werknemer mag daarnaast niet onder het minimumloon uitkomen.

Voorbeelden van cafetariaruil zijn:
- loon inleveren voor belastingvrije fiets(vergoeding);
- loon inleveren voor (extra) reiskostenvergoeding;
- dagen inleveren voor mobiele telefoon(vergoeding);

- loon inleveren voor belastingvrije vergoeding internet.

 

Werkkostenregeling
Ook onder de werkkostenregeling blijven cafetariareleingen aantrekkelijk. Voor een deel worden ze echter ook minder interessant. Zo zijn vergoedingen voor bijvoorbeeld internet of een fiets niet meer belastingvrij als de forfaitaire ruimte is gebruikt. Echter het ruilen van belast loon voor (extra) reiskostenvergoedingen blijft mogelijk. Daarnaast kan er natuurlijk ook een ruil plaats vinden van belast loon voor een vergoeding of verstrekkking die in het forfait val en daardoor niet belast ist.

Werknemers met een loon dat (deels) in het 52% tarief vallen, profiteren altijd van een cafetariaregeling. De maximale belasting die er over het ruilbestanddeel betaald wordt, is (gebruteerd) 80%. Nu is dat 108,3%.
Tenzij de Belastingdienst stelt dat er sprake is van oneigenlijk gebruik van de regeling (en de rechter dat ook vindt).