Home Contact

Werkkostenregeling.net

 

Arbeidvoorwaarden wijzigen

<.

Ga naar






De nieuwe workshop
De werkkostenregeling 2015
2 sporen
Totaal vernieuwd en uitgebreid

Alles weten over de Werkkostenregeling? "De Werkkostenregeling 2015: 2 sporen". In de nieuwe workshops gaan we natuurlijk in op de veranderingen en verbeteringen die het ministerie van Financiën voorstelt. Ook aandacht voor "hoe verander ik de arbeidsvoorwaarden", "de onderbouwing van de vaste kostenvergoeding" en "hoe voer ik zelf een scan uit". De nieuwe workshops zijn geschikt voor personen die zich voor het eerst verdiepen in de werkkostenregeling maar door de nieuwe onderdelen ook prima als aanvulling op de workshops die in 2010, 2011,2012 en 2013 gehouden zijn. Lees hier meer over de workshops. Kijk voor meer informatie en de data op www.bdo.nl/alp.
.


 

Arbeidsvoorwaarden wijzigen. Kan dat zo maar?

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de werkkostenregeling zullen werkgevers hun arbeidsvoorwaarden moeten (willen) wijzigen. Kan dat zo maar?

 

Nee, dat kan niet zomaar.
Ook als de arbeidsovereenkomst een eenzijdig wijzigingsbeding (ex artikel 7:613 van het Burgerlijk Wetboek) bevat kan de werkgever de arbeidsvoorwaarden niet zomaar wijzigen. De werkgever moet aantonen dat hij een zwaarwegend belang heeft bij de wijziging, doorgaans als gevolg van gewijzigde omstandigheden. Dat kan bijvoorbeeld financiële noodzaak zijn, maar ook om het imago van de werkgever naar buiten toe niet te schaden.

Dat laatste valt te lezen in een uitspraak van het gerechtshof te Arnhem. Daarin kreeg het UWV toestemming de arbeidsvoorwaarden (het ter beschikking stellen van een lease auto) te wijzigen, onder meer omdat de rechter oordeelde dat "in een tijd waarin iedereen moet bezuinigen het niet langer bij een uit publieke middelen gefinancierde organisatie past om een riante autoregeling te hebben".

In de onderhavige casus speelde overigens ook een belangrijke rol dat de werkgever een goede overgangsregeling had getroffen. De uitspraak is in het kader van de werkkostenregeling interessant leesvoer.

We hebben de uitspraak daarom ook op de site geplaatst.


Als er geen eenzijdig wijzigingsbeding is afgesproken, is wijziging overigens niet onmogelijk. De werknemer moet zich als "goed werknemer"gedragen en redelijke voorstellen van zijn werkgever accepteren. Kortom hier gaat de redelijkheid en billijkheid, goed werknemerschap en goed werkgeverschap een rol spelen.

 

Ondernemingsraad

Vaak gaat het hierbij om collectieve regelingen. Is er binnen de organisatie een ondernemingsraad of personeelsvereniging dan heeft deze doorgaans instemmingsrecht.