Home Contact

Werkkostenregeling.net

 

FAQ Teambuilding

 

Ga naar






De nieuwe workshop
De werkkostenregeling 2015
2 sporen
Totaal vernieuwd en uitgebreid

Alles weten over de Werkkostenregeling? "De Werkkostenregeling 2015: 2 sporen". In de nieuwe workshops gaan we natuurlijk in op de veranderingen en verbeteringen die het ministerie van Financiën voorstelt. Ook aandacht voor "hoe verander ik de arbeidsvoorwaarden", "de onderbouwing van de vaste kostenvergoeding" en "hoe voer ik zelf een scan uit". De nieuwe workshops zijn geschikt voor personen die zich voor het eerst verdiepen in de werkkostenregeling maar door de nieuwe onderdelen ook prima als aanvulling op de workshops die in 2010, 2011,2012 en 2013 gehouden zijn. Lees hier meer over de workshops. Kijk voor meer informatie en de data op www.bdo.nl/alp.
.


 

Teambuilding
Onder de huidige regels is een uitje waarin (ook) teambuilding plaats vindt onbelast. Het uitje is of vrijgesteld omdat het "naar maatschappelijke opvattingen niet als loon wordt ervaren", dan wel onder de vrijstelling voor personeelsfestiviteiten valt.

Vaak is er geen sprake van echte studie(kosten), zodat die vrijstelling in dat geval niet van toepassing is.

 

Onder de werkkostenregeling is dat wat moeilijker.

De staatssecretaris heeft over teambuildinguitjes iets, maar niet veel gezegd.

 

De vraag die hem werd gesteld luidde als volgt:

"Een werkgever organiseert een (echte) studiedag, inclusief ontbijt en lunch, welke dag wordt afgesloten met een gezamenlijk diner en een ontspannende teambuilding avond. Moet deze inhoudingsplichtige de kosten van deze dag splitsen in een deel dat gericht is vrijgesteld (cursussen, congressen, training e.d.) en in een deel dat in het 1,4%-werkkostenbudget valt (de gezellige avond)? Zo ja, hoe moet hij dat doen als hij de organisatie van die dag heeft uitbesteed aan een organisatiebureau dat hem één all in factuur stuurt?"

 

Het antwoord van de staatssecretaris:

"De leden van de fractie van het CDA vragen naar de toepassing van de werkkostenregeling ingeval een werkgever een studiedag organiseert, inclusief ontbijt, lunch en diner, en een ontspannende avond met teambuilding. Voor zover de activiteiten op en rond de studie in overwegende mate een zakelijk karakter hebben zijn de gerichte vrijstellingen voor cursussen, congressen en dergelijke en voor verblijfkosten van toepassing. Voor zover de activiteiten in overwegende mate een consumptief karakter dragen is sprake van een personeelsfestiviteit. De kosten die hiermee samenhangen kunnen als eindheffingsbestanddeel aangewezen worden. De omstandigheden van het geval zijn bepalend of een dergelijke “knip” aangebracht moet worden. De invulling van het programma en de tijdsbesteding zijn daarbij richtinggevend. Bij uitbesteding aan een organisatiebureau, deze leden vragen daarnaar, kan ingeval een knip aangebracht moet worden, een factuur worden gevraagd waarin die splitsing naar voren komt. "

 

Kortom: de invulling en de tijdsbesteding zijn richtingevend. Hoe leuker hoe belaster? Daar lijkt het wel op.

De belastingdienst zal dan dus van geval tot geval gaan beoordelen of er sprake is van een "belaste activiteit" dan wel gewoon werk.

Let op! Voor werkgevers die vooralsnog kiezen voor de huidige regels gaat er een grens gelden voor (onbelaste) personeelsactiviteiten. Deze zijn gedurende de jaren 2011 tot en met 2013 slechts vrijgesteld tot een bedrag van
€ 454 per werknemer. Daarbij zouden de teambuildingsuitjes dus volgens de belastingdienst soms mee kunnen tellen.