Ga naar
- Werkkostenscan
- Overzicht vergoedingen
- Wettekst en toelichting
- Nieuwsarchief
- Workshop
- FAQ & TIPS
- Zoeken binnen Werkkostenregeling.net
De nieuwe workshop
De werkkostenregeling 2015
2 sporen
Totaal vernieuwd en uitgebreid
Alles weten over de Werkkostenregeling? "De Werkkostenregeling 2015: 2 sporen". In de nieuwe workshops gaan we natuurlijk in op de veranderingen en verbeteringen die het ministerie van Financiën voorstelt. Ook aandacht voor "hoe verander ik de arbeidsvoorwaarden", "de onderbouwing van de vaste kostenvergoeding" en "hoe voer ik zelf een scan uit". De nieuwe workshops zijn geschikt voor personen die zich voor het eerst verdiepen in de werkkostenregeling maar door de nieuwe onderdelen ook prima als aanvulling op de workshops die in 2010, 2011,2012 en 2013 gehouden zijn. Lees hier meer over de workshops. Kijk voor meer informatie en de data op www.bdo.nl/alp.
.
Oude regels
Vergoedingen en verstrekkingen voor een internetaansluiting in de woning (via de kabel of ADSL) onbelast, mits het zakelijk gebruik meer dan 10% is.
De werkgever zal vooraf een inschatting moeten maken of de betreffende werknemer aan deze voorwaarde voldoet. Hierbij moet het zakelijk gebruik over een langere periode bezien naar redelijke verwachting de 10% overschrijden. Als voorbeelden zijn genoemd de ambulante werknemers die (ook) vanuit thuis werken en de werknemers die minstens één dag in de week thuiswerken. Het vereiste zakelijk gebruik zou minder aannemelijk zijn bij werknemers die bijvoorbeeld voltijd op het kantoor van de werkgever werken.
In de praktijk wordt een vergoeding voor internet bij management- en staffuncties al snel geaccepteerd door de Belastingdienst. Ook is het mogelijk een vergoeding voor de internetkosten op te nemen in een algemene vaste kostenvergoeding.
Werkkostenregeling
Binnen de werkkostenregeling bestaat geen specifieke vrijstelling meer voor het vergoeden of verstrekken van een internetaansluiting in de woning van de werknemer.
Indien de werkgever aan de werknemer internet in de woning vergoedt of verstrekt, valt deze vergoedingen of verstrekking volledig in de forfaitaire ruimte. Ook de mate van het zakelijk gebruik van de internetaansluiting is niet meer van belang. Het bedrag waarmee rekening moet worden gehouden voor het forfait is het bedrag van de vergoeding danwel de factuurwaarde (bij het verstrekken van de internetaansluiting in de woning).
Mogelijk biedt het verstrekken (niet het vergoeden) van een draadloze aansluiting een uitkomst. De staatssecretaris heeft namelijk in de Eerste Kamer het volgende gesteld met betrekking tot de elektronische verstrekking van vakliteratuur:
"Wat betreft elektronisch aangeboden vakliteratuur geldt het volgende. Het gaat hierbij primair om de mogelijkheid gebruik te maken, zij het met behulp van telematica, van verstrekkingen op de werkplek. Betreft het dus verstrekkingen die de werkgever direct op de werkplek aanbiedt maar die tevens elders, bijvoorbeeld thuis, te gebruiken zijn, dan vallen dergelijke telediensten onder de nihilwaardering van verstrekkingen rondom de werkplek."
.Naar analogie redenerend zou dat dan dus ook kunne gelden voor werknemers die hun laptop voor 90% of meer zakelijk gebruiken en daarop een draadloze internetverbinding hebben.
Let op! Dit zou tot discussies met de Belastingdienst kunnen leiden.
NB: Net als met verschillende andere posten zou ook gesteld kunnen worden dat de kosten verbonden aan de internetaansluiting intermediaire kosten zijn. De toekomst moet uitwijzen of dit wordt geaccepteerd.