Ga naar
- Werkkostenscan
- Overzicht vergoedingen
- Wettekst en toelichting
- Nieuwsarchief
- Workshop
- FAQ & TIPS
- Zoeken binnen Werkkostenregeling.net
De nieuwe workshop
De werkkostenregeling 2015
2 sporen
Totaal vernieuwd en uitgebreid
Alles weten over de Werkkostenregeling? "De Werkkostenregeling 2015: 2 sporen". In de nieuwe workshops gaan we natuurlijk in op de veranderingen en verbeteringen die het ministerie van Financiën voorstelt. Ook aandacht voor "hoe verander ik de arbeidsvoorwaarden", "de onderbouwing van de vaste kostenvergoeding" en "hoe voer ik zelf een scan uit". De nieuwe workshops zijn geschikt voor personen die zich voor het eerst verdiepen in de werkkostenregeling maar door de nieuwe onderdelen ook prima als aanvulling op de workshops die in 2010, 2011,2012 en 2013 gehouden zijn. Lees hier meer over de workshops. Kijk voor meer informatie en de data op www.bdo.nl/alp.
.
Overstappen melden?
Volgens de wet kiest de werkgever bij de aanvang van het kalenderjaar voor de werkkostenregeling of niet.
De werkgever hoeft daarvoor niets te doen, maar uit de administratie blijkt dat hij wel of niet is overgestapt.
Dat zou wel eens pas in december kunnen zijn als hij een kerstpakket schenkt aan zijn werknemers. Of helemaal nooit als hij geen vergoedingen en verstrekkingen heeft die door de werkkostenregeling geraakt worden.
Toch vragen de meeste salarisverwerkers aan het begin van het kalenderjaar of de werkgever overstapt op de werkkostenregeling. Hoe zit dat?
Salarisverwerkers willen om verschillende redenen weten of een werkgever overstapt of niet. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bepaalde eindheffingstarieven blokkeren of controles uitvoeren.
Voor werkgevers kan dat vervelend zijn omdat ze mogelijk nog geen expliciete keuze willen maken.
Omdat ze nu op een vroegtijdig moment toch naar buiten toe aangeven wat ze (willen) doen, hangen ze daar aan vast. Althans dat stellen sommige eenheden van de Belastingdienst. Andere zijn daar weer soepeler in.
Als een inhoudingsplichtige een fout heeft gemaakt: hij heeft per vergissing aangeven dat hij wilde overstappen maar dat was een foutje, dan mag hij die correctie wel herstellen.
In die situatie vragen salarisverwerkers soms een goedkeurende verklaring van de Belastingdienst.
De reden daarvoor is onder meer dat zij anders mogelijk ook een boete opgelegd krijgen op grond van de vierde tranche AWB, op grond waarvan ook anderen dan de foutief handelende inhoudingsplichtige naheffingen en boetes opgelegd kunnen krijgen.