Ga naar
- Werkkostenscan
- Overzicht vergoedingen
- Wettekst en toelichting
- Nieuwsarchief
- Workshop
- FAQ & TIPS
- Zoeken binnen Werkkostenregeling.net
De nieuwe workshop
De werkkostenregeling 2015
2 sporen
Totaal vernieuwd en uitgebreid
Alles weten over de Werkkostenregeling? "De Werkkostenregeling 2015: 2 sporen". In de nieuwe workshops gaan we natuurlijk in op de veranderingen en verbeteringen die het ministerie van Financiën voorstelt. Ook aandacht voor "hoe verander ik de arbeidsvoorwaarden", "de onderbouwing van de vaste kostenvergoeding" en "hoe voer ik zelf een scan uit". De nieuwe workshops zijn geschikt voor personen die zich voor het eerst verdiepen in de werkkostenregeling maar door de nieuwe onderdelen ook prima als aanvulling op de workshops die in 2010, 2011,2012 en 2013 gehouden zijn. Lees hier meer over de workshops. Kijk voor meer informatie en de data op www.bdo.nl/alp.
.
1 juli 2010
Internetconsultatie: Geen vergoeding OV-jaarkaart?
Volgens een deelnemer aan een bijeenkomst van één van de grote vier accountantskantoren werd hem daar verteld dat de OV-jaarkaart niet meer belastingvrij te vergoeden was maar alleen nog belastingvrij zou zijn als de kaart rechtstreeks door de werkgever is betaald aan de NS. De deelnemer meldt dat op de site www.internetconsultatie.nl. We weten niet of de deelnemer niet goed geluisterd heeft, of de spreker inderdaad een fout beging. Feit is echter dat naar onze mening vergoedingen voor de OV-jaarkaart nog steeds belastingvrij kunnen zijn, ook onder de werkkostenregeling. V
ergoeden van reiskosten openbaar vervoer is tot het bedrag van de werkelijke kosten namelijk belastingvrij op grond van de wet.
Vrijgesteld zijn: " vervoer in het kader van de dienstbetrekking, waaronder woon-werkverkeer indien het vervoer plaatsvindt per openbaar vervoer, taxi, luchtvaartuig, schip of vervoer vanwege de werkgever: tot de werkelijke kosten".
Naar onze mening kan, indien de OV-jaarkaart gelet op de kosten van de zakelijke reizen en de woon-werk verkeer reizen het meest passende plaatsbewijs is, zo'n kaart dus ook worden verstrekt of vergoed buiten het 1,4%-forfait.
De uitvoeringsregeling geeft daarnaast een aanvullend waarderingsvoorschrift voor de door de werkgever ter beschikking gestelde OV-jaarkaart. Die vrijstelling (of beter nihilwaardering) voor de ter beschikking gestelde OV-jaarkaarten is ruimer is de (wettelijke) vrijstelling van de vergoeding. De nihilwaardering is ook van toepassing als de werknemer slechts in beperkte mate gebruik maakt van de kaart voor zakelijke doeleinden. De (wettelijke) vrijstelling daarentegen slechts als daar geen of nauwelijks bevoordeling in zit. De vergoeding / verstrekking is overigens ook feitelijk onbelast zolang deze maar niet meer bedraagt dan € 0,19 per kilometer.
De reactie op de internetconsultatie zal volledige duidelijkheid brengen.
Meer informatie hierover kunt u ook verkrijgen op onze workshops.
U kunt zich al inschrijven voor de workshops die in augustus, september en oktober plaatsvinden.