Home Contact

Werkkostenregeling.net

 

Verblijfkosten met een goede reden

Ga naar






De nieuwe workshop
De werkkostenregeling 2015
2 sporen
Totaal vernieuwd en uitgebreid

Alles weten over de Werkkostenregeling? "De Werkkostenregeling 2015: 2 sporen". In de nieuwe workshops gaan we natuurlijk in op de veranderingen en verbeteringen die het ministerie van Financiën voorstelt. Ook aandacht voor "hoe verander ik de arbeidsvoorwaarden", "de onderbouwing van de vaste kostenvergoeding" en "hoe voer ik zelf een scan uit". De nieuwe workshops zijn geschikt voor personen die zich voor het eerst verdiepen in de werkkostenregeling maar door de nieuwe onderdelen ook prima als aanvulling op de workshops die in 2010, 2011,2012 en 2013 gehouden zijn. Lees hier meer over de workshops. Kijk voor meer informatie en de data op www.bdo.nl/alp.
.


 

Verblijfkosten met een goede reden?

Het is natuurlijk leuk om te lezen dat werkgevers die hun werkenemers verblijfkosten (eten, drinken, slapen en vertier onderweg) vergoeden en zich (terecht) baseren op het Reisbesluit Binnenland of Buitenland dat bij de overstap op de werkkostenregeling nog steeds mogen doen. Althans voorlopig tot tot 2013. Maar feitelijk was dat al bekend.

Toch bevat het bericht dat op 201 juli 2011 op de site werd geplaatst iets opvallend:

"Maakt u gebruik van de werkkostenregeling?
Dan zijn kosten van tijdelijk verblijf die zijn gebaseerd op het Reisbesluit Binnenland en het Reisbesluit Buitenland, tot 2013 onbelast (gerichte vrijstelling). Eind 2012 beslissen we of dit ook in 2013 zo blijft. Dit doen we op basis van een onderzoek naar de kosten van ambtenaren op dienstreis. De reisbesluiten regelen de vergoedingen voor ambtenaren op dienstreis, maar andere werkgevers kunnen ze ook toepassen voor werknemers die wat hun uitgaven betreft vergelijkbaar zijn met ambtenaren op dienstreis.

Tijdelijk verblijf
Alleen vergoedingen voor kosten van tijdelijk verblijf zijn onder de werkkostenregeling onbelast. In de volgende 2 gevallen is er sprake van tijdelijk verblijf:

- De werknemer reist op 1 dag heen en weer tussen zijn woning en zijn werkplek en hij doet dat op maximaal 20 dagen. Het 20-dagencriterium is dan niet van toepassing en er is dus sprake van een ambulante werknemer.

- De werknemer reist heen en weer tussen een tijdelijke verblijfplaats en zijn werkplek, omdat hij goede redenen heeft om (nog) niet bij de plaats van zijn werk te gaan wonen.

Zodra er geen sprake meer is van tijdelijk verblijf, mag u de kosten daarvan niet meer onbelast vergoeden. De vergoeding is dus loon van de werknemer vanaf de 21e dag waarop hij heen en weer reist tussen woning en werkplek. Of als de werknemer geen goede redenen meer heeft om niet bij de werkplek te wonen. Maar u kunt dit loon ook als eindheffingsloon onderbrengen in uw vrije ruimte.
"

 

Wat bedoelt de Belastingdienst met een goede reden om niet bij het werk te gaan wonen? Geen zin? Te dure huizen daar? Gevaarlijke situatie? Hij is geen stadsmens? Zijn hond vindt het niet leuk?