Ga naar
- Werkkostenscan
- Overzicht vergoedingen
- Wettekst en toelichting
- Nieuwsarchief
- Workshop
- FAQ & TIPS
- Zoeken binnen Werkkostenregeling.net
De nieuwe workshop
De werkkostenregeling 2015
2 sporen
Totaal vernieuwd en uitgebreid
Alles weten over de Werkkostenregeling? "De Werkkostenregeling 2015: 2 sporen". In de nieuwe workshops gaan we natuurlijk in op de veranderingen en verbeteringen die het ministerie van Financiën voorstelt. Ook aandacht voor "hoe verander ik de arbeidsvoorwaarden", "de onderbouwing van de vaste kostenvergoeding" en "hoe voer ik zelf een scan uit". De nieuwe workshops zijn geschikt voor personen die zich voor het eerst verdiepen in de werkkostenregeling maar door de nieuwe onderdelen ook prima als aanvulling op de workshops die in 2010, 2011,2012 en 2013 gehouden zijn. Lees hier meer over de workshops. Kijk voor meer informatie en de data op www.bdo.nl/alp.
.
Oude regels
Werknemers die geworven zijn vanuit het buitenland kunnen de extra kosten die veroorzaakt worden doordat ze niet in hun woonland werkzaam zijn maar in Nederland onbelast vergoed krijgen. Dat kunnen de werkelijke kosten zijn, maar voor een bepaalde groep werknemers geldt dat deze 30% van hun inkomen (forfaitair) als kostenvergoeding onbelast kunnen krijgen vergoed. Deze regeling heet de 30%-regeling.
De 30%-regeling geldt voor werknemers die uit een ander land zijn geworven of vanuit een ander land zijn uitgezonden om in Nederland te werken. Voor het toepassen van de 30%-regeling gelden de volgende voorwaarden:
- De werknemer heeft een dienstbetrekking.
- De werknemer beschikt over een specifieke deskundigheid die niet of nauwelijks is te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt (het zogenoemde schaarste- en deskundigheidsvereiste).
- De Belastingdienst heeft een beschikking afgegeven waaruit blijkt dat de werkgever de 30%-regeling mag toepassen.
Een verzoek voor zo’n beschikking stuurt de werkgever naar Belastingdienst/Limburg/kantoor Buitenland. De beschikking geldt voor maximaal 10 jaar als deze binnen 4 maanden na aanvang van de werkzaamheden in Nederland wordt aangevraagd. Eerdere werkzaamheden of een eerder verblijf in Nederland kan de duur van de beschikking verkorten.
Bij de beoordeling van het schaarste- en deskundigheidsvereiste zijn, in onderlinge samenhang, de volgende 3 factoren van belang:
- het niveau van de opleiding die de werknemer heeft gevolgd
- de voor de functie relevante ervaring van de werknemer
Als een werknemer meer dan 2,5 jaar heeft gewerkt in een vergelijkbare functie, wordt aangenomen dat hij de voor de functie relevante ervaring heeft opgedaan. - de verhouding tussen het beloningsniveau voor de functie in Nederland en het beloningsniveau in het land van herkomst van de werknemer
Uitgangspunt is dat het niveau van de nettobeloning in het land van herkomst niet lager is dan het niveau van de nettobeloning voor de functie in Nederland. De vergoeding voor de extra kosten van tijdelijk verblijf buiten het land van herkomst (extraterritoriale kosten) telt hierbij niet mee.
Als tijdens de uitzending niet langer wordt voldaan aan het schaarste- en deskundigheidsvereiste, kan de Belastingdienst na 5 jaar de looptijd van de beschikking verkorten.
Voor werknemers in het middenkader of hoger kader van een internationaal concern die voor functieroulatie naar Nederland worden uitgezonden, geldt een specifieke regel. Als zij ten minste 2,5 jaar ervaring in dat concern hebben, worden zij geacht specifieke deskundigheid te bezitten die op de Nederlandse arbeidsmarkt niet of schaars aanwezig is.
Bij een uitzending binnen het concern kan het zijn dat de werknemer formeel in dienst blijft bij de oude (buitenlandse) werkgever.
Klik hier voor het vergoeden van de werkelijke extraterritoriale kosten als de werknemer niet kwalificeert voor de 30%-regeling en om meer te lezen over het vergoeden van de werkelijke kosten.
Werkkostenregeling
Onder de werkkostenregeling verandert er niets aan de 30%-regeling voor deze zogeheten ingekomen werknemers. Ook als de werknemer niet kwalificeert voor de 30%-regeling verandert er niets. In eerste instantie leek dat wel het geval te zijn. De werkelijke extraterritoriale kosten kunnen onbelast worden vergoed of verstrekt. Dat kan op basis van declaraties of op basis van een vaste vergoeding. in dat laatste geval is wel vereist dat vooraf een steekproef heeft plaatsgevonden. Vergoedt de werkgever meer dan 30%, dan kan hij onder de oude regels eindheffen over het meerdere tegen gebruteerd tabeltarief'. Onder de werkkostenregeling kennen we deze eindheffing niet meer en is de vergoeding deels belast / valt in het forfait.
Let op! In het fiscaal pakket voor 2012 zijn wel aanscherpingen opgenomen voor de 30%-regeling.