Ga naar
- Werkkostenscan
- Overzicht vergoedingen
- Wettekst en toelichting
- Nieuwsarchief
- Workshop
- FAQ & TIPS
- Zoeken binnen Werkkostenregeling.net
De nieuwe workshop
De werkkostenregeling 2015
2 sporen
Totaal vernieuwd en uitgebreid
Alles weten over de Werkkostenregeling? "De Werkkostenregeling 2015: 2 sporen". In de nieuwe workshops gaan we natuurlijk in op de veranderingen en verbeteringen die het ministerie van Financiën voorstelt. Ook aandacht voor "hoe verander ik de arbeidsvoorwaarden", "de onderbouwing van de vaste kostenvergoeding" en "hoe voer ik zelf een scan uit". De nieuwe workshops zijn geschikt voor personen die zich voor het eerst verdiepen in de werkkostenregeling maar door de nieuwe onderdelen ook prima als aanvulling op de workshops die in 2010, 2011,2012 en 2013 gehouden zijn. Lees hier meer over de workshops. Kijk voor meer informatie en de data op www.bdo.nl/alp.
.
Oude regels
Een vergoeding of verstrekking van maaltijden is onbelast, als de maaltijden een meer dan bijkomstig zakelijk karakter hebben. Van een maaltijd met een meer dan bijkomstig zakelijk karakter is sprake bij:
al dan niet verwacht overwerk of werk op koopavonden;
- dienstreizen;
- reizen van mobiele en ambulante werknemers;
- zakelijke besprekingen met klanten en (beperkt) met collega's;
- werkzaamheden op niet-permanente locaties;
- werkzaamheden aan boord van vliegtuigen, schepen, boorplatforms of kermiswagens.
Als een werknemer door zijn werk tussen 17.00 en 20.00 uur niet thuis kan eten, is er in elk geval sprake van een meer dan bijkomstig zakelijke maaltijd.
Ambulante werknemers
Voor de beantwoording van de vraag of een werknemer ambulant is, geldt het 20-dagencriterium. Het 20-dagencriterium is van toepassing als een werknemer doorgaans op ten minste 1 dag per week heen en weer reist tussen zijn woning en dezelfde arbeidsplaats en hij dat op meer dan 20 dagen doet. Is dit het geval dan is geen sprake van een ambulante werknemer en is de maaltijd(vergoeding) belast.
Dit 20-dagencriterium moet beoordeeld worden over de zogenoemde referentieperiode. Deze periode begint met de week waarin de werknemer voor het eerst naar de arbeidsplaats reist en eindigt met de week waarin hij voor het laatst naar deze plaats reist. Bij lange onderbrekingen vangt de referentieperiode opnieuw aan. Ook bij incidentele onderbrekingen blijft het 20-dagencriterium van toepassing. Bij een langdurige onderbreking ligt dit anders. Van een langdurige onderbreking is sprake als de werknemer niet naar dezelfde arbeidsplaats reist gedurende:
- 2 of meer aaneensluitende weken, anders dan wegens verlof en/of ziekte, in een periode van 26 weken of minder, of
- 3 of meer aaneensluitende weken, anders dan wegens verlof en/of ziekte, in een periode van meer dan 26 weken, of
- 6 of meer aaneensluitende weken wegens verlof en/of ziekte.
Het maakt niet uit waar de werknemer kosten voor de maaltijd heeft gemaakt. Bijvoorbeeld:
- in een restaurant;
- bij een bakker;
- in een supermarkt.
Werkkostenregeling
Onder de werkkostenregeling verandert er met betrekking tot de volgende soorten maaltijdenvan de werknemer niets:
- dienstreizen;
- reizen van mobiele en ambulante werknemers;
- maaltijden bij overwerk en koopavonden;
- zakelijke besprekingen met klanten en (beperkt) met collega's;
- werkzaamheden op niet-permanente locaties.
Dat is echter niet meer het geval te zijn de situatie waarin de werknemer verblijft aan boord van vliegtuigen, schepen, boorplatforms of kermiswagens.
Voor de behandeling van de maaltijdkosten van een derde (bijvoorbeeld een zakelijke relatie) verwijzen wij u naar de informatie over de intermediaire kosten en de vaste kostenvergoeding.