Ga naar
- Werkkostenscan
- Overzicht vergoedingen
- Wettekst en toelichting
- Nieuwsarchief
- Workshop
- FAQ & TIPS
- Zoeken binnen Werkkostenregeling.net
De nieuwe workshop
De werkkostenregeling 2015
2 sporen
Totaal vernieuwd en uitgebreid
Alles weten over de Werkkostenregeling? "De Werkkostenregeling 2015: 2 sporen". In de nieuwe workshops gaan we natuurlijk in op de veranderingen en verbeteringen die het ministerie van Financiën voorstelt. Ook aandacht voor "hoe verander ik de arbeidsvoorwaarden", "de onderbouwing van de vaste kostenvergoeding" en "hoe voer ik zelf een scan uit". De nieuwe workshops zijn geschikt voor personen die zich voor het eerst verdiepen in de werkkostenregeling maar door de nieuwe onderdelen ook prima als aanvulling op de workshops die in 2010, 2011,2012 en 2013 gehouden zijn. Lees hier meer over de workshops. Kijk voor meer informatie en de data op www.bdo.nl/alp.
.
OP DEZE PAGINA TREFT U AL HET WERKKOSTENREGELING GERELATEERD NIEUWS UIT 2011 AAN.
IN HET NIEUWSARCHIEF TREFT U DE BERICHTEN VAN VOOR 1 JANUARI 2011 AAN.
ALLES WETEN OVER DE WERKKOSTENREGELING? BEZOEK DE WORKSHOP.
ZOWEL IN 2010 ALS 2011 DOOR DEELNEMERS BEKROOND ALS DE ALLERBESTE EN MEEST PRAKTIJKGERICHTE.
23 september 2011
€ 100 miljoen voor nog mooiere werkkostenregeling
Dat de werkkostenregeling gewoon door gaat blijkt ook uit de Rijksbegroting. De regering ruimt 100 miljoen euro extra in voor aanpassingen / versoepelingen van de werkkostenregeling. Die mogelijke aanpassingen zouden een gevolg zijn van de evaluatie van de werkkostenregeling die dit najaar wordt afgerond.
20 september 2011
Wordt dit de nieuwe 30%-regeling?
De eerder in een brief aangekondigde wijzigingen van de 30%-regeling worden nu ook aangekondigd in het Belastingplan 2012. De veranderingen zijn erg arbitrair. De daarvoor aangevoerde argumenten speken elkaar tegenspreken. De nieuwe tekst kennen we nog niet. Die makent geen onderdeel uit van het Belastingplan maar komen in het Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965. De belangrijkste passage's uit de toelichting bij het Belastingplan staan hier vermeld.
18 september 2011
Prinsjesdag: werkkostenregeling gaat gewoon door
30%-regeling verandert: ook voor bestaande gevallen
Prinsjesdag heeft voor de werkkostenregeling niet veel nieuws opgeleverd. Met dien verstande dat van de aanhoudende geruchten dat de werkkostenregeling zou worden afgeschaft niets is gebleken. Wel wordt de 30%-regeling zoals eerder aangekondigd aangescherpt. Die aanscherping gaat vanaf 2012 gelden en treft ook diegenen die halverwege de 10-jaarstermijn opnieuw getoetst moeten worden.
De nieuwe voorstellen komen uiteraard ook aan bod tijdens de Actualiteitendagen en de workshops.
9 september 2011
Staatssecretaris Weekers heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven de 30%-regeling te willen aanpassen. Zo zou de schaarste / deskundigheid alleen nog maar worden afgemeten aan het inkomen. Oudinwoners die terugkeren, komen alleen nog voor de volledige termijn van 10 jaar in aanmerking als ze tenminste 25 jaar zijn weggegeweest. En om in aanmerking te komen voor de 30%-regeling moet de buitenlandse werknemer voorafgaand aan zijn tewerkstelling tenminste 150 van de Nederlandse grens hebben gewoond. Voor promovendi worden de voorwaarden versoepeld. Het voorstel wordt dit najaar ingediend bij de Tweede Kamer.
Op de Actualiteitendagen zullen we de nieuwste ontwikkelingen melden.
9 september 2011
Landelijke Actualiteitendagen stromen vol
De Landelijke Actualiteitendagen Loon- & Premiehheffing stromen vol. Op de 6 bijeenkomsten op 6 verschillende locaties wordt een recordaantal deelnemers verwacht. De 9e serie is daarmee nu al een groot succes. Op de dagen wordt u bijgepraat over alle belangrijke zaken die er zijn gebeurt en staan te gebeuren op het loongebied: natuurlijk de laatste stand van zaken rond de werkkostenregeling, de auto van de zaak, uw pensioen en arbeidsrecht. Maar ook in blik in de keuken van wat andere werkgevers doen en gaan doen met hun arbeidsvoorwaarden. Voor meer informatie kijk op www.bdo.nl/alp.
3 augustus 2011
Wat is een goede reden?
We hebben het al eerder gemeld. Met het juiste gevoel voor humor kan het lezen van de site van de Belastingdienst soms best wel een glimlach teweeg brengen. Zo ook de passage over verblijfkosten.
27 juli 2011
Werkplek aan huis wordt weer leuk
De Top 20 WKR vragen, maar met name de antwoorden van de Belastingdienst daarop, maken het voor personen die vanuit een zelfstandige ruimte in of bij de woning werken een stuk aantrekkelijker om over te stappen op de werkkostenregeling. De Belastingdienst heeft daarmee één van de belangrijkere knelpunten van de werkkostenregeling (deels) opgelost. Doordat de werkplek gerelateerde voorzieningen op zo'n werkplek op nihil worden gewaardeerd, kan het zelfs interessant zijn om een werkplek aan huis te creëren. Op de website van BDO treft u een overzicht van alle vragen en antwoorden aan. Voorzien van deskundig commentaar.
33 juli 2011
Werkkostenregeling.net weer helemaal up to date
Nieuwe workshops in september en oktober
De site is weer helemaal aangepast aan de nieuwe inzichten van onder meer de Belastingdienst.
Ook de top 40 vragen en antwoorden van de Belastingdienst hebben wij in een handzaam document op de site geplaatst.
Wat moeten we met de nieuwe inzichten van de Belastingdienst? Wat betekent dat voor werkgevers die nog niet wteen wanneer ze willen overstappen en wat voor hen die al zijn overgestapt? Daar gaan we allemaal op in tijdens de nieuwe serie workshops Werken met de werkkostenregeling die vanaf september weer starten. Waarom u naar deze workshop zou moeten gaan? Omdat deze worskshops de bakermat zijn van vele ander workshops seminars e.d. georganiseerd door salarisverwerkers en accountantsorganisaties enz. Velen van hen maakten onderdeel uit van de nu al bijna 2000 personen die onze workshop bezochten. Maar u wilt toch ook naar het origineel en toegang hebben tot de complete site?
21 juli 2011
Vragen en antwoorden Belastingdienst werkkostenregeling
De Belastingdienst heeft de 40 (!) meest gestelde vragen over de werkkostenregeling en haar antwoorden op haar site gezet.
Hier kunt u deze raadplegen.
Een totaaloverzicht van de vragenen antwoorden treft u na het weekend hier aan. Tevens zijn dan alle pagina's en documenten aangepast aan de nieuwe publicatie.
Enkele antwoorden zijn wel verrassend, zowel in positieve als in negatieve zin. En een aantal antwoorden zijn dan ook voor discussie vatbaar. Tijdens de nieuwe reeks workshops die in september start, zullen wij uiteraard stil staan bij de standpunten van de Belastingdienst.
20 juli 2011
Pas op: Werkkostenregeling II?
De geruchten worden steeds hardnekkiger. De werkkostenregeling zou na de zomer worden aangepast. Sommigen spreken zelfs van Werkkostenregeling II. Dat laatste hopen wij niet. Alle filmliefhebbers weten dat deel II nooit zo goed is als deel I. Zelfs niet bij horrorfilms.
Tijdens de workshops die vanaf september weer gaan draaienen op onze Landelijke Actualiteitendagen informeren wij u natuurlijk over alle nieuwe ontwikkkelingen. Zie ook www.bdo.nl/alp.
20 juli 2011
Jeder consequenz führt zu dem Teufel
De politiek is met reces. Maar wanneer eigenlijk niet? In de praktijk al worstelend met de werkkostenregeling is het voor veel werkgevers bijzonder vreemd dat vergoedingen en verstrekkingen voor 100% zakelijke aangelegenheden belast zijn. De Tweede Kamer en de Eerste Kamer hebben daar echter volmondig mee ingestemd. En de staatssecretaris wilde dat ook.
Over de auto dacht hij heel anders echter. Op de suggestie van de PVV om ook bij minder dan 500 km privé rijden de bijtelling toe te passen gaf de staaatssecretaris (zie Nota naar aanleiding van het nader verslag wetsvoorstel Uniformering Loonbegrip): De optie van voornoemde leden houdt in dat iedere zakelijk ter beschikking gestelde auto wordt meegenomen in de grondslag van het uniform loonbegrip, ook als er feitelijk geen sprake is van loon in natura. En dat vond hij niet wenselijk. Wij ook niet, maar ook niet het belasten van een vergoeding voor gereedschap. Bijvoorbeeld.
13 juli 2011
Besluit over mobiele communicatiemiddelen en bijzondere verstrekkingen
In een herzien besluit van de staatssecretaris van Financiën heeft de staatssecretaris aangegeven wat hij / de Belastingdienst vindt over wanneer een tablet o.i.d. een computer is dan wel een mobiele telefoon. Sizes says it all: apparaatjes met een diagonaal van 7 inch (17,78 cm) worden als telefoon beschouwd. De grotere als computer. In het besluit wordt ook aandacht besteed aan bijzondere verstrekkingen zoals een bloemetje etc. Het complete besluit vindt u hier. De teksten over de communicatiemiddelen en de bijzondere verstrekkingen staan hier met commentaar. Duidelijkheid over de werkkostenregeling? Bezoek dan onze workshops in het najaar. Kijk op www.bdo.nl/alp.
6 juli 2011
Belastingdienst komt met FAQ WKR
De Belastingdienst zal binnenkort met een vragen en antwoorden lijst komen met betrekking tot de werkkostenregeling. Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) op haar site. Wanneer dat er komt, meldt de VNG niet. Zodra de Belastingdienst met het besluit (?) komt, zullen wij dit uiteraard op onze site melden.
6 juli 2011
Curieuze tekst korting eigen personeel
De Belastingdienst is soms onnavolgbaar. Lees de tekst over personeelskortingen onder de werkkostenregeling:
"U maakt gebruik van de werkkostenregeling Als u of een met u verbonden vennootschap aan uw werknemer een korting of vergoeding geeft bij de aankoop van producten uit eigen bedrijf, dan is dit voordeel loon van uw werknemer. Maar u kunt dit loon ook als eindheffingsloon onderbrengen in uw vrije ruimte. Het voordeel bij producten uit eigen bedrijf min de eigen bijdrage van de werknemer is de prijs die u uw klanten in rekening brengt. Voor de korting geldt geen plafond: u bepaalt zelf de hoogte van de korting."
Hoewel de cursieve zin niet helemaal te volgen is, mogen wij daaruit begrijpen dat er geen te belasten voordeel is als de werkgever de prijs in rekening brengt die ook zijn afnemers betalen? Ook als dat niet de consumentenprijs is?
22 juni 2011
Knelpunten werkkostenregeling geïnventariseerd
In een werkgroep gaan Belastingdienst en beconorganisaties de knelpunten van de werkkostenregeling in kaart brengen. Dit staat vermeld in het verslag van het zogeheten Becon-overleg van 10 juni 2011. Het Becon-overleg is het overleg tussen de organisaties van belastingadviseurs en de Belastingdienst. Besproken worden praktische zaken uit het dagelijks verkeer tussen Belastingdienst en belastingadviseur.
Omdat wij de beroerdste niet zijn hebben we al een Top 5 samengesteld zodat de werkgroep een voortvarende start krijgt:
1. Het belasten van alle (ook zuiver zakelijke) zaken bij kantoor / werkplek aan huis
2. Het volstrekt onnodige verschil in belastbaarheid tussen vergoeden, verstrekken en ter beschikking stellen
3. De fiscale behandeling van producten uit het eigen bedrijf en de waardering daarvan
4. De onmogelijkheid voor startende inhoudingsplichtigen een eindafrekening te laten plaats vinden
5. Het belasten van de vergoeding voor advocaatkosten bij ontslag
15 juni 2011
Geen onderzoek bij bestaande vaste kostenvergoeding
Volgens de Belastingdienst hoeft er bij de overstap naar de werkkostenregeling in een aantal gevallen waar een vaste kostenvergoeding wordt verstrekt geen onderzoek te worden gedaan:Voor vaste kostenvergoedingen die al bestonden voordat de werkgever de werkkostenregeling ging toepassen, hoeft hij niet opnieuw onderzoek te doen als de omstandigheden waarop de vergoeding is gebaseerd, niet zijn veranderd.
Een opmerkelijke beslissing, die wij overigens wel toejuichen.
Daarnaast corrigeert de Belastingdienst enkele fouten die op de site staan en (en daarvoor zijn we echt dankbaar) vermeldt men de nieuwe inzichten op een afzonderlijke pagina.
11 juni 2011
Nieuw: Wat vindt de Belastingdienst er van?
Via onze pagina FAQ en Tips kunt u alles te weten komen over de werkkostenregeling. Daar treft u bijvoorbeeld ook een overzicht aan van de meest voorkomende arbeidsvoorwaarden. Vanaf vandaag gaan wij daar ook vermelden wat de Belastingdienst over de diverse onderdelen van de werkkostenregeling vindt.
11 juni 2011
Personeelsvereniging maakt personeelsfeesten, -reizen en geschenken minstens 50% goedkoper
Door gebruik te maken van de personeelsvereniging kunnen de fiscale lasten over personeelsfeesten, geschenken enzovoorts onder de werkkostenregeling met 50% dalen en soms zelfs helemaal als sneeuw voor de zon verdwijnen. Via onze pagina FAQ en Tips kunt u er meer over te weten komen. Alles weten over de personeelsvereniging, de werkkostenregeling en direct antwoord op al uw vragen? Bezoek dan één van onze voorlopig laatste workshops.
31 mei 2011
Reisbesluit Binnenland en Reisbesluit buitenland tot 2013 ook
De Belastingdienst heeft medegedeeld dat werkgevers wier werknemers qua kostenpatroon vergelijkbaar zijn met ambtenaren op dienstreis, het Reisbesluit binnenland en het Reisbesluit buitenland mogen blijven volgen. Ook onder de werkkostenregeling. Beide reisbesluiten zullen de komende periode opnieuw worden beoordeeld. De goedkeuring geldt natuurlijk alleen voor kostensoorten die onder de werkkostenregeling zijn vrijgesteld.
Alles weten over het verstrekken van vaste kostenvergoedingen? Bezoek dan onze laatste workshops Werken met de werkkostenregeling die in juni en juli plaatsvinden.
18 mei 2011
30%-regeling wordt gewijzigd
Staatssecretaris Weekers heeft aangekondigd dat de 30%-regeling wordt aangepast. Dit naar aanleiding van een rapportage van RTL-nieuws. Hoe de regeling wordt aangepast is nog niet duidelijk. Door de aanpassing / beperking ontstaat er wel extra budgettaire ruimte die gebruikt zou kunnen worden om het belastingvrije forfait van 1,4% te verhogen.
14 mei 2011
Ziekenhuis is werkplek voor voetballer…
De Belastingdienst maakt haar eigen werkkostenregeling. Zo vernamen wij dat de Belastingdienst vindt dat als een voetbalspeler zich in op last van de vereniging medisch laat verzorgen in een ziekenhuis dit een "werkplek gerelateerde voorziening" is. Die dus op nihil zou mogen gewaardeerd. Uitermate vreemd. Andere Belastingdiensteenheden vinden dat de parkeerplek aan de overkant van de straat al niet meer tot de werkplek kan worden gerekend. Wij wisten niet dat voor een voetbalclub het ziekenhuis een werkplek is waar de ARBO-wetgeving geldt. Bovendien dachten wij dat het vergoeden of verstrekken van ziektekosten (ook nu) loon vormt.
14 mei 2011
Weekers: overheid stapt over op werkkostenregeling...
Staatssecretaris Weekers weet het zeker: de overheid zal overstappen op de werkkostenregeling, echter wanneer dat weet hij niet. Een open deurtje. Uiteraard zal de overheid ook moeten overstappen.
Dat en meer wetenswaardigheden vallen te lezen in het verslag van een algemeen overleg van 6 april 2011. Weekers verwacht dat er in 2012 meer werkgevers zullen overstappen. Aan de fiets doet hij niets (alweer), maar wel wordt gekeken naar verdere vereenvoudigingen. Het Belastingplan 2012 en de tussenevaluatie zullen in de herfst wat meer duidelijkheid brengen.
14 mei 2011
Landelijke Actualiteitendagen met € 100 vroegboekkorting
In oktober en november vinden ze weer plaats: de Landelijke Actualiteitendagen Loon- & Premieheffing van BDO. De dag waarop al het loongerelateerde nieuws centraal staat. Natuurlijk komen de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de loonbelasting en de sociale verzekeringen aan bod, maar ook die op het terrein van het arbeidrecht, pensioen en HR. Schrijf voor 1 juli 2011 in en ontvang een aantrekkelijke vroegboekkorting.
De meeste informatie, de beste prijs en op regionale toplocaties
De Actualiteitendagen zijn in 2003 ontstaan als tegenhanger van de dure en te luchtige seminars die door anderen worden aangeboden. Op deze dag willen we onze bezoekers (zowel relaties van BDO als ieder ander) goed en ter dege informeren over de ontwikkelingen binnen hun vakgebied.
En dat met een uitgebreide informatiemap en voor een prijs die beduidend lager is dan die van de “concurrenten”.
In 2011 vinden de Actualiteitendagen plaats in Alkmaar, Den Haag/Nootdorp, Eindhoven, Maarssen, Utrecht/Houten en Zwolle. We organiseren de dagen in onder andere enkele nieuwe uitmuntende vestigingen van Van der Valk met een uitstekende catering. In Eindhoven is ruimte in het Bevolen gereserveerd.
Boek nu en bespaar € 100
Een aantal van onze Actualiteitendagen in 2010 waren al vroeg uitverkocht. Omdat we nu ook al vroeg op zoek zijn gegaan en opties hebben genomen op de locaties biedt BDO snelle inschrijvers een aantrekkelijk vroegboekkorting aan: de eerste deelnemer betaalt geen € 345 maar bij inschrijving voor 1 juli 2011 slechts € 245. En voor elke volgende deelnemer betaalt u € 175. Ook als die op een andere dag wenst te komen. Mocht u zich toch bedenken? U kunt tot 1 maand voor de dag kosteloos annuleren. Daarna is het mogelijk een vervanger te sturen. De nota ontvangt u pas rond de Actualiteitendag. Meer informatie en inschrijven? Kijk op www.bdo.nl/alp.
4 mei 2011
Werkkostenregeling: tonnen tekort wordt extra pot van € 75.000
Dat het inventariseren van de arbeidsvoorwaarden niet altijd even eenvoudig is, bleek tijdens een inhouse workshop bij een middelgrote gemeente.
In eerste instantie dacht de gemeente er niet aan om al voor 2014 over te stappen op de werkkostenregeling.
Tijdens de workshop werd de BDO WerkkostenScan op de arbeidsvoorwaarden losgelaten. En wat bleek? De verwachting van de gemeente dat de werkkostenregeling ontzettend veel geld zou kosten, omdat meer arbeidsvoorwaarden belast zouden zijn, bleek een misvatting. De werkkostenregeling leverde de gemeente bijna € 75.000 aan extra belastingvrije ruimte op.
Hoewel veel werkgevers tegen de werkkostenregeling opzien, is het een misverstand dat de werkkostenregeling per definitie nadelig is.
Wilt u alles te weten komen over de werkkostenregeling en direct inzicht hebben in de gevolgen voor uw organisatie? Maak dan ook een afspraak voor een workshop inclusief scan op uw locatie.
Stuur een e-mail naar en zij nemen contact met u op.
4 mei 2011
Werkgevers vergeten werknemers
Veel werkgevers denken er nog niet aan om over te stappen op de werkkostenregeling. En dus wordt er ook niet of nauwelijks over gecommuniceerd met hun werknemers.
Toch kan dat straks pijn gaan doen. Werknemers die nu een vergoeding krijgen voor hun (eigen) mobiele telefoon of voor hun internetaansluiting thuis, krijgen die straks mogelijk niet meer. Bij het afsluiten van langdurige contracten. Ook werkgevers die denken pas in 2014 over te stappen doen er verstandig aan om niet alleen te kijken wat de werkkostenregeling voor hen als werkgever betekent, maar ook voor de werknemers. Ook zou men zich al moeten verdiepen in wat de wensen van de werknemers zijn en langzaam aan te bezien hoe men (samen) de nieuwe arbeidsvoorwaarden vorm gaat geven.
Wilt u uzelf en uw werknemers goed voorbereiden op de werkkostenregeling? Schrijf u dan nu in voor de workshops die verspreid over het land worden georganiseerd. In de rustige en filevrije zomermaanden vinden de voorlopig laatste workshops Werken met de werkkostenregeling plaats.
19 april 2011
Eindheffing (meer dan) halveren? Gebruik de personeelsvereniging
Wie de eindheffing over het kerstgeschenk, personeelsfeestjes en reizen voor de helft (of meer) wil halveren biedt de personeelsvereniging mogelijkheden. Uitkeringen en verstrekkingen die de PV doet zijn namelijk (als aan de voorwaarden is voldaan) belastingvrij en de werkgeversbijdrage is ook onbelast. De eindheffingslasten kunnen daardoor gehalveerd worden of zelfs soms tot nihil worden terug gebracht. Hoe? Bezoek de laatste workshops van deze zomer en leer er alles over.
13 april 2011
Wetsvoorstel Uniformering Loonbegrip aangenomen: forfait naar 1,5%
Het wetsvoorstel Uniformering Loonbegrip is door de Tweede Kamer aangenomen. Als de Eerste Kamer dit slechte voorbeeld volgt, treedt de wet op 1 januari 2013 in werking. Het werkkostenforfait gaat dan met 0,1% omhoog en wordt dan 1,5% van de fiscale loonsom.
9 april 2011
Overgangsregeling benutten voor I-pad's, telefoon, laptop en fiets?
Onder de werkkostenregeling wordt het (buiten het potje van 1,4% om) moeilijker om werknemers belastingvrij allerlei "leukigheden" als een fiets, een I-pad of een Samsung Galaxy Tab te doen toekomen. De overgangsregeling echter biedt daartoe allerlei ruimte. Het is dan ook het uitgelezen moment om gebruik te maken van de oude regels en de werknemers blij te maken. Als we de reacties van onze deelnemers aan de workshop moeten geloven (en waarom niet?) zal er dan ook massaal gebruik worden gemaakt van de mogelijkheden dit te doen. Daar wijzen we de deelnemers op de spelregels die zij in acht moeten nemen en de attentiepunten.
7 april 2011
Tussenevaluatie werkkostenregeling tweede helft 2011
In een brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken/planning/wijze van nakoming moties en toezeggingen Tweede Kamer Belastingplan 2011 gedateerd 5 april 2011 heeft staatssecretaris Weekers toegezegd in de tweede helft dan dit jaar te komen met een "tussenevaluatie" over de werkkostenregeling. Hoe de evaluatie plaats vindt is niet bekend.
7 april 2011
Laatste workshops Werken met de werkkostenregeling voor de zomervakantie
In april vinden op een aantal locaties nog workshops plaats, mei is gereserveerd voor inhouse workshops.
De voorlopig laatste reeks workshops van 2011 is gepland voor juni en mogelijk juli. Of er na de zomervakantie dit jaar nog workshops plaats vinden is onzeker. Wel worden er in het najaar op 6 locaties de Landelijke Actualiteitendagen Loon- & Premieheffing georganiseerd. Daarover leest u volgende week meer. Wilt u in 2012 overstappen of pas in 2014? Er is nog genoeg te doen om u en uw werknemers voor te bereiden. Snel nog even een fiets of een belastingvrije I-pad? Het kan, maar dan is snel handelen wel vereist. Wat u moet doen hoort u op de workshops. Heeft u liever een volledig op maat gemaakte workshop bij uw organisatie thuis of samen met andere bedrijven of organisaties uit uw sector of uw regio? Neem dan contact op via www.bdo.nl/alp.
31 maart 2011
Rariteiten in Handboek Loonheffingen
Het Handboek Loonheffingen 2011 bevat een aantal rariteiten met betrekking tot de werkkostenregeling. Zo staat er in vermeld dat geschenken met een ideële waarde belastingvrij zijn. En ook wijkt het handboek voor wat betreft huisvesting buiten de woonplaats en maaltijden af van hetgeen daarover tijdens de parlementaire behandeling en in de toelichting op de Uitvoeringsregeling Loonbelasting 2011 is gesteld. Lees verder...
21 maart 2011
5% - 10% is overgestapt, meer dan de helft stapt over in 2012
De cijfers van de verschillende salarisverwerkers wisselen. Maar naar schatting is zo'n 5 tot 10 procent van de werkgevers in 2011 overgestapt op de werkkostenregeling. Bijna alle salarisverwerkers vroegen in hun programma of per brief werkgevers aan te geven of zij in 2011 zijn overgestapt. Echter, nu blijkt ook dat werkgevers dat eigenlijk nog niet goed wisten of per ongeluk hebben aangegeven dat zij waren overgestapt. Een rondgang onder de deelnemers uit de workshops Werken met de werkkostenregeling leert dat meer dan de helft van de werkgevers overweegt om in 2012 over te stappen. Alles weten over de werkkostenregeling? Bezoek dan één van de workshops. De workshops in maart en april zijn voor een deel nagenoeg vol, maar in juni starten we met een nieuwe ronde. Deelnemers aan de workshops ontvangen onbeperkt toegang tot werkkostenregeling.net, de mogelijkheid om ook na de workshop vragen te stellen en forse korting op de Landelijke Actualiteitendagen Loonbelasting die in het najaar plaatsvinden in Alkmaar, Den Haag/Nootdorp, Eindhoven, Houten, Maarsen en Zwolle.
21 maart 2011
Belastingdienst in het zuiden: parkeerplaats bij de werkplek is belast
Hoewel tijdens de parlementaire behandeling duidelijk is aangegeven dat de parkeerplaats bij de werkplek is vrijgesteld (nihilwaardering) als werkplekgerelateerde voorziening, is dat kwartje nog niet overal gevallen. Er zijn Belastingdiensteenheden die stellen dat zo'n voorziening niet is vrijgesteld omdat de parkeerplek geen werkplek is waar de Arbowet van toepassing is... Dit standpunt verbaast ons zeer. Overigens zou er wel nog discussie kunnen ontstaan over de passage "bij de werkplek". Is daar ook sprake van als de werkgever ruimte huurt in een parkeergarage een paar honderd meter verderop?
12 maart 2011
Belastingdienst: Kantoor aan huis?Jammer dan!
De Belastingdienst heeft een aantal van de tijdens de intermediairdagen gestelde vragen beantwoord. De vragen en antwoorden treft u hier aan. Bij de juistheid van de antwoorden kan soms nog ook wel eens een vraagteken worden geplaatst. Duidelijk is dat de Belastingdienst zich voor wat betreft de intermediaire kosten terughoudend op stelt. En dat degenen die vanuit de woning werkzaam zijn volgens de Belastingdienst het haasje zijn. Alle voorzieningen daar, met uitzondering van arbeidsvoorzieningen zijn belast.
9 maart 2011
Fiscus wil van werkkostenregeling af
Wil de Belastingdienst van de werkkostenregeling af? Daar lijkt het wel een beetje op. In eerste instantie sprong de Belastingdienst heel soepel met de werkkostenregeling om. Zo moesten volgens de nieuwe wet werkgevers die over wilden stappen op de werkkostenregeling formeel allemaal en onderzoek houden naar hun vaste kostenvergoedingen. Althans als ze deze nog onbelast wilden vergoeden. Echter in de praktijk kregen veel sectoren, waaronder de overheid zelf en ook individuele werkgevers van de Belastingdienst toestemming om de vaste kostenvergoedingen zonder nader onderzoek te handhaven. Nu lijkt de Belastingdienst echter olie op het vuur te gooien door de transportsector op te dragen voor 2012 een nieuw onderzoek uit te voeren. En dan zal dat ook voor alle andere sectoren moeten gelden, lijkt ons. Met de tussentijdse evaluatie van de werkkostenregeling in het verschiet lijkt dat geen goede zet. Tenzij men van de regeling af wil. Wilt u uw kostenvergoeding hoe dan ook veilig de werkkostenregeling laten overleven? Bezoek dan onze workshop. Daar leert u alles over wat wel en niet kan en het voeren van een goed en bevredigend onderzoek.
8 februari 2011
Kan echt alles onder de werkkostenregeling?
Hoewel de belastingvrije werkkostenpot van 1,4% niet voor alle werkgevers een vetpot is, zijn er voldoende werkgevers die ruimte overhouden. De vraag of zij dan een bonus, kerst- of eindejaarsuitkering onbelast kunnen uitkeren blijft echter maar knagen. Kun je de werknemer echt een kerstboom kado doen? Of vuurwerk geven? Op vakantie sturen? Irischeques cadeau doen? Of...? Ja, dat is inderdaad zo, alleen boetes e.d. vergoeden, een auto van de zaak en de woning ter beschikking stellen via het forfait laten lopen kan niet.
Ook een fietsplan kan, fitness ook. Maar handig en verstandig is dat zeker niet altijd. Teveel werkgevers blijven, zo blijkt ook tijdens onze workshops, daar echter wel in hangen, terwijl de werkkostenregeling meer mogelijkheden biedt maar aan de andere kant ook beperkingen kent (met name qua omvang). Onder de werkkostenregeling kan zoals gezegd bijna alles, maar dat vergt wel een nieuwe manier van denken met betrekking tot (cafetaria)belonen.
28 februari 2011
Overstappen melden?
Volgens de wet kiest de werkgever bij de aanvang van het kalenderjaar voor de werkkostenregeling of niet.
De werkgever hoeft daarvoor niets te doen, maar uit de administratie blijkt dat hij wel of niet is overgestapt.
Toch vragen de meeste salarisverwerkers aan het begin van het kalenderjaar of de werkgever overstapt op de werkkostenregeling. Hoe zit dat?
23 februari 2011
Nieuw: de fietskilometeradministratie
Kan de Belastingdienst het niet leuker maken? Jawel hoor. Op de site van de Belastingdienst lezen we het volgende....
23 februari 2011
Actiz: Workshop Werken met de werkkostenregeling het meest praktisch
Na de lange reeks van workshops in 2010 zijn we vanuit BDO gestart met een totaal nieuwe reeks, onder de titel Werken met de werkkostenregeling. Het verheugt ons zeer dat ook de nieuwe totaal andere sessies zeer goed gewaardeerd worden. Deelnemers van Actiz, de brancheorganisatie in de zorg, noemen de workshop de meest praktijkgerichte bijeenkomst die zij hebben bezocht. De workshops lopen vooralsnog tot in april 2011.
21 februari 2011
Parkeren bij de woning of in de garage van de werknemer onbelast?
Onder de oude regels / de overgangsregeling is een vergoeding voor parkeren bij de woning van de werknemer belast. Dit is expliciet zo geregeld. Onder de werkkostenregeling is deze bepaling vervallen. Wij dachten eerst dat het een foutje in de belastingwetgeving betrof. Maar nee. Onder voorwaarden kan een onbelaste vergoeding worden gegeven voor de parkeerkosten bij de woning of voor het gebruik van de garage van de werknemer. Het moet dan wel om een auto van de zaak handelen. Voor de auto van de werknemer geldt dat alleen een onbelaste vergoeding van € 0,19 per kilometer mogelijk is. Lees meer hierover in het onderdeel "Alle arbeidsvoorwaarden op een rij", te benaderen via onze pagina FAQ en Tips of bezoek de workshops.
19 februari 2011
Verwarring over ambulant zijn?
Of een werknemer wel of niet ambulant is, is erg belangrijk. De werknemer die ambulant is, mag zijn verblijfkosten (kortweg: slapen, eten, drinken en vertier) onbelast vergoed krijgen. Uiteraard op de dagen dat hij ambulant is.
Maar wanneer is iemand ambulant? Dat is het geval als hij niet voldoet aan het zogenaamde 20-dagen criterium.
Lees hier wat de Belastingdienst hiervan vindt. Maar uit antwoorden van het Kennispunt sport lijkt een ander standpunt voort te vloeien.
11 februari 2011
Met Roodkapje en haar grootmoeder gaat alles goed, zegt de wolf...
Ook de Belastingdienst is druk doende om de werkgevers informatie te verstrekken over de werkkostenregeling. Maar er zijn wat maaren. De informatie klopt niet altijd. Vaak wordt alleen het eenzijdige standpunt van de Belastingdienst of het ministerie genoemd. Terwijl daar wel eens wat tegen in valt te brengen. Tips? Adviezen? Vergeet het maar. Wat daarnaast opvalt is dat interne voorlichting binnen de Belastingdienst niet top prioriteit heeft. Zie ook het bericht hieronder.
11 februari 2011
Nieuwe bedragen Reisbesluit Binnenland
De bedragen van het Reisbesluit Binnenland zijn verhoogd als gevolg van een inflatiecorrectie. Op zich is dat opvallend omdat veel eenheden van de Belastingdienst bij vaste kostenvergoedingen geen inflatiecorrectoe toestaan. Maar hoe dan ook, goed nieuws voor werkgevers die voor wat betreft hun vergoedingen (mogen) aansluiten bij het besluit. Dat aansluiten bij het besluit is ook onder de werkkostenregeling toegestaan. Een aantal eenheden van de Belastingdienst heeft inmiddels aan werkgevers die onder de "oude regels" mochten aansluiten bij het besluit aangegeven dat (zonder nader onderzoek) de vergoedingen onder de gerichte vrijstelling voor verblijfkosten vallen. Overigens geldt dat niet voor alle eenheden. Enkele eenheden beraden zich al enkele weken over het antwoord op de vraag of dit mag. Men "zit nog niet zo goed in de werkkostenregeling" zo luidt het door de telefoon. Om discussie te voorkomen adviseren wij daarom de afspraak dat aansluiten bij het reisbesluit ook onder de werkkostenregeling mag, schriftelijk vast te laten leggen. Het Reisbesluit zoals dat geldt vanaf 1 januari 2011 treft u hier aan. Alles weten over de vaste kostenvergoeding onder de werkkostenregeling? Bezoek de workshops Werken met de werkkostenregeling.
10 februari 2011
Overzicht vergoedingen en verstrekkingen aangepast
Het overzicht van de fiscale behandeling van vergoedingen en verstrekkingen ("de werkkosten") onder de werkkostenregeling is aangepast. Zo is onder meer het foutje dat vergoedingen voor schade aan en diefstal van goederen van de werknemer tijdens de dienstbetrekking in het algemeen forfait zouden vallen hersteld.
10 februari 2011
Nieuw besluit cafetariabelonen
Er geldt een nieuw besluit met betrekking tot cafetariabelonen. In het besluit wordt ook kort aangedacht besteed aan de werkkostenregeling. Daaruit blijkt dat het ruilen van gewone loonbestanddelen voor een met de eindheffing belaste werkkostenvergoeding is toegestaan. Daarmee kan een tariefvoordeel worden behaald. Op de workshops vertellen wij u hierover graag meer.
9 februari 2011
Convenant personeelskortingen retail gepubliceerd
De Belastingdienst heeft het convenant met de retailsector (CBW-Mitex) gepubliceerd. Het convenant bevat onder meer afspraken over maaltijdvergoedingen en personeelskortingen. Het convenant biedt (zelfs meer dan het op het eerste gezicht lijkt) de mogelijkheid om onbelaste personeelskortingen te regelen die buiten het 1,4% forfait vallen. Of ook onder de huidige regels onbelast kunnen worden gegeven, naast de 20% korting die nu ook geldt. En ook voor andere sectoren. Met name personeelscollectieven en personeelsverenigingen kunnen daar een rol bij spelen. Het convenant vindt u hier.
Tijdens de workshops over de werkkostenregeling gaan wij uitgebreid op deze mogelijkheden in.
Uiteraard kunt u ook voor persoonlijk advies contact opnemen met BDO.
2 februari 2011
Nieuwe workshops Werken met de werkkostenregeling weer goed ontvangen
De nieuwe reeks workshops rond de werkkostenregeling die deze week van start zijn gegaan is weer uitermate goed ontvangen. Zowel door deelnemers aan de eerste serie in 2010 als door "nieuwelingen". Tijdens de nieuwe reeks workshops komen alle facetten van de werkkostenregeling aan bod waaronder de werkkostenscan die deelnemers zelf kunnen uitvoeren. Maar ook het onderbouwen van een juiste kostenvergoeding en het vormgeven van een cafetariasysteem. Hoe anticipeer je op de werkkostenregeling en hoe pas je hem toe. Lees er alles over op www.bdo.nl/alp en schrijf in voor één van de sessies in maart of april.
26 januari 2011
Belastingdienst zoekende ...
Waar wij al bang voor waren komt ook uit. Ongetwijfeld dat er een expertisecentrum en een kennisgroep druk bezig is om al het beleid rond de werkkostenregeling te uniformeren en centraliseren raken een aantal belastingambtenaren compleet verdwaald in de werkkostenregeling. Wel of niet in het forfait, wel of niet afzonderlijk vrijgesteld? De antwoorden wijken nogal eens af en een antwoord op een vraag is vaak geen antwoord op de vraag. Binnenkort (en op de workshops) hierover meer.
25 januari 2011
Werkkostenforfait in 2012 naar 1,5% en meer personeelskorting
Als het wetsvoorstel Uniformering loonbegrip dit voorjaar wordt aangenomen door de Tweede Kamer zal het algemeen forfait van 1,4% per 2012 verhoogd worden naar 1,5%. Dat valt te lezen in de betreffende kamerstukken die te vinden zijn via onze pagina Regels en links. Daarnaast is er goed nieuws voor de moderetail, maar ook voor een aantal andere bedrijven waarbij het personeel met korting diensten of goederen van de werkgever koopt.
Voor de (mode)retailhandel is een convenant afgesloten met de Belastingdienst. Hierover binnenkort meer op werkkostenregeling.net. Daarnaast heeft de Belastingdienst bericht dat collectiviteitskortingen, korting via winkelpasjes e.d. ook voor het personeel gelden. Hetgeen wij ook vanzelfsprekend vinden. Wie alle ontwikkelingen rond de werkkostenregeling op de voet wil volgen en zelf aan de slag wil, verwijzen wij naar de (nieuwe) workshop Werken met de werkkostenregeling. Hier hoort u niet alleen het laatste nieuws maar kunt u ook uw eigen arbeidsvoorwaarden scannen.
25 januari 2011
Nieuwe documenten toegevoegd en nieuwe vragen
Onze pagina FAQ is weer uitgebreid met nieuwe vragen (en antwoorden). Ook handzaam: de regels voor grensoverschrijdende werkgevers en werknemers op een rij.
13 januari 2011
Eerste aangiftes met toepassing van de werkkostenregeling
De eerste aangiftes loonheffingen zijn inmiddels bij de Belastingdienst binnen gekomen. Althans aangemeld. De aangiftes werden geweigerd omdat (waarschijnlijk) het systeem de 80% eindheffing niet (her)kent. De Belastingdienst vraagt werkgevers die de eindheffing toepassen nog even te wachten met het doen van aangifte.
Deze ontwikkeling is niet geheel onverwacht. Bovendien leven onder werkgevers die de regeling al toepassen dit jaar weer nieuwe heel praktische vragen: Wat als de factuur van een personeelsvoorziening later arriveert of ik betaal een voorschot? Wanneer moet ik die kosten meenemen? Mag ik al eindheffen ook al ben ik nog niet over het forfait heen? Moet ik altijd direct eindheffen, ook al weet ik dat ik niet over de 1,4% heen ga? Hoe richt ik mijn boekhouding in om te ien of ik over de 1,4% heen ben?
Op onze workshop Werken met de werkkostenregeling komen al deze vragen aan bod. Heeft u een vraag die wij niet direct kunnen beantwoorden dan bieden wij nazorg aan: wij gaan het antwoord vinden en koppelen dit met u terug. Uiteraard besteden wij ook in onze gratis E-mail lonen uitgebreid aandacht aan alle nieuwe ontwikkelingen rond de werkkostenregeling. Wilt u de gratis digitale nieuwsbrief ook ontvangen: kijk dan eens op www.bdo.nl/alp.
11 januari 2011
Eerste vraagtekens en problemen bij administratieve verwerking werkkostenregels
Nu de eerste werkgevers zijn overgestapt op de werkkostenregeling blijkt dat de administratieve verwerking maar ook de communicatie met en via het salarispakket toch nog wel eens de nodige problemen opleveren. De juiste inrichting van de financiële en salarisadministratie blijkt dan van groot belang. Bovendien blijkt het toepassen van de nieuwe regels in de praktijk nog wat moeilijker dan gedacht. Komt u er ook niet helemaal uit of bent u nog niet overgestapt maar wel bezig u voor te bereiden op de nieuwe regels? Bezoek dan onze vernieuwde workshop waarin niet alleen aandacht voor de theorie rond de werkkostenregeling maar vooral ook voor de praktijk. U weet dan niet alleen of en wannneer u moet overstappen maar ook hoe u moet overstappen en na de overstap dient te handelen.
11 januari 2011
Uitvoeringsregelingen loonbelasting met toelichting
Wie op zoek is naar de van toepassing zijnde uitvoeringsregeling loonbelasting moet zijn goed zijn best doen. Er lopen er immers twee naast elkaar. De heren Mertens en Van Mulbregt hebben echter op hun site beide regelingen met toelichting geplaatst. Op onze pagina Regels en links treft u hier een link naar aan.
7 januari 2011
Werkkostenregeling nu echt van start
De eerste week waarin de werkkostenregeling kon worden toegepast, is inmiddels bijna voorbij. De laatste weken
van 2010 zijn door de staatssecretaris van Financiën benut om de tijdens de parlementaire behandeling gedane toezeggingen (onder andere nihilwaardering werkkleding en huisvesting aan boord van schepen e.d.) op te nemen in de nieuwe uitvoeringsregeling. De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het Belastingplan 2011, zodat ook de vrijstellingen voor vakliteratuur en contributies beroepsverenigingen doorgang vinden. Naar vewachting is overigens slechts zo'n 5% van de werkgevers overgestapt op de werkkostenregeling.
7 januari 2011
Werkkostenregeling.net weer actueel / Workshops Werken met de werkkostenregeling
Na een korte winterstop wordt werkkosteregeling.net waar nodig weer elke dag bijgewerkt. Daarnaast wordt druk gewerkt aan de nieuwe serie workshops waarin alle fiscale kanten, maar ook de arbeidsrechtelijke aspecten en de wijze waarop in de boekhouding met de werkkostenregeling moet worden omgegaan worden belicht. In de nieuwe praktische workshops leert u niet alleen wat de werkkostenregeling allemaal inhoudt, maar vooral hoe u de regels toepast in de dagelijks praktijk en rekent u zelf desgewenst uit of overstappen in 2012 zinvol is. De vormgeving van de vaste kostenvergoeding (inclusief de steekproef) en het aanpassen van de arbeidsvoorwaarden aan de werkkostenregeling worden uitgebreid besproken. Het uitgebreide werkpakket bevat alles wat u nodig heeft: heldere uitleg, talloze modelovereenkosten, al het materiaal om een steekproef uit te voeren en de werkkostenscan. Lees hier alles over de nieuwe workshops.